• +90 242 332 0787
  • +90 532 560 0787
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Isı Transfer Yağları

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Sentetik ve Mineral Isı Transfer Yağları

Isı Transfer Sistemlerinin Kurulumu, Operasyon ve Kızgın Yağın Değişimi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

İşletme için bilinmesi gerekli önemli noktalar kısaca aşağıda özetlenmiştir. Bunlar içinde genleşme tank sıcaklığı ve ısıtma kazanı içerisindeki yağ hızı ve sirkülasyon pompası basıncı en kritik özelliklerdir. Aşağıdaki yazının dikkatlice okunması ve aksayan bir nokta var ise süratle önlem alınması gerekir. Yağ ne kadar kaliteli olur ise olsun işletme şartlarına dikkat edilmez ise yağ ömrü zaman içerisinde artan bir hızla kısalır.

Önemli Noktalar

  • Yağ filmi sıcaklığı 320 ºC aşmamalıdır. (Yağ basıncının 4.5 kg/cm2 veya daha yukarı olması bu konuda yardımcı olabilir)
  • Isıtıcı devreye alınmazdan önce mutlaka pompa çalıştırılarak yağ sirkülasyona alınmalı, keza ısıtıcı devreden çıktıktan sonra pompa çalışarak sirkülasyon 3-4 saat devam ettirilmelidir.
  • Genleşme tankında ki yağ sıcaklığı için üst limit 60 ºC dır. Daha yüksek sıcaklıklar halinde bu tank soğutulmalıdır.
  • Özellikle ilk ısıtma sırasında sıcaklık yavaşa yavaş (25 ºC /saat ) tırmandırılmalıdır. Yanma odasında ( kazanda ) refraktör malzeme ısı birikmesine yol açar bu kraking olayına yol açacağı için tavsiye edilmez. Her 6-8 aya bir örnek alınarak yağ kalitesi takip edilmelidir.


Önlemler

Yağ basıncı 4 .5 kg /cm 2 düşerse ısıtmayı durduracak bir düzenek sisteme ilave edilmelidir ve yağ basıncı sürekli 4.5 kg /cm2 veya daha üstü olmalıdır. Denge tankı gerekir ise indirekt olarak soğutulmalıdır ve sıcaklık 60 ºC altında tutulmalıdır. Yağ pompası ıstıcıdan en az 15 dakika önce devreye alınmalıdır Isıtıcı kapatıldıktan sonra en az 4-5 saat veya daha fazla sürler için yağ pompası devrede tutularak ısı birikmesi önlenmelidir. Isı hiç bir zaman çok ani tırmandırılmamlıdır. Gerekir ise sistem ( % 20 oranında kimyasal ilavesi ile ) kimyasal olarak yıkanmalı ve ölü noktalardaki kirlilik gerekir ise mekanik temizleme işlemine başvurarak mutlaka temizlenmelidir.

Yağ Isıtma Kazanı

Yağ ile ısı iletilen sistemlerde ısıtma ünitesi (kazan), sistemdeki en kritik elemandır ve yağ bozulmasının en büyük kısmı yanlış tasarım ya da yanlış operasyon sonucu kazanlarda oluşur. Gerek yatay gerek dikey tasarlanmış olsun yağ ısıtma kazanı borularındaki yağ hızı en az 3.3 m/s. olmalıdır. Yağ film sıcaklığı ile yağ kütlesi arasındaki sıcaklık farkı yağın boru içerisindeki akış hızı ile doğru orantılıdır . Eğer yağ akışı laminer ise yağ molekülleri boru ile temas ettiği noktalarda çok ağır hareket eder ve yağ filmi üzerinde büyük ısı birikmeleri oluşur ve bu ısı birikmelerinin yağ kütlesine geç iletilmesi sonucu yağ filmi ile yağ kütlesi arasındaki önemli sıcaklık farkları meydana gelir ve buna bağlı olarak yağda termal kraking denilen kimyasal bozunma başlar. Böyle bir durumda yağ kütlesi sıcaklığının düşük olması dahi (200 ºC – 280 ºC) yağın bozunmayacağı manasına gelmez.