Neden Zincir Yağı?
Zincir sistemleri bilinmiş olduğu üzere aktarma ve nakliyat üstüne kurulmuş özel aksamlardır. Ekipmanlar değişik tiplerde olsalar da yağlama sistemleri hemen hemen aynıdır. Zincirlerin ana yağlama prensibi pim ve burç yağlama esasına göre değerlendirilir. Zincir yağlarının kullanımları sisteme bağlı olarak otomatik ve manuel olmakla birlikte muhtelif etkenler de yağlama performansını etkilemektedir.
Bu yüzden yağlamanın yapılacağı zincirlerde ki yüksek sıcaklık, su, kimyasal yoğunluğu ve toz yağlamanın en mühim etkenleri arasındadır. Etkili ve uzun soluklu yağlama için bu etkenlere göre yağ seçimi yapmak en doğru çözümü sunacaktır.
Su ve Kimyasal Etkeni
Ağır suyun olduğu ortamlarda kullanılan zincir yağlarının vizkozitesi düşük yağlar kullanmak yanlıştır. En mühim etkeni düşünürsek yüksek viskoziteli mamüller kullanmak en doğru sonucu verecektir. Kimyasal noktalarında ise yağın moleküler yapısı oldukça önemlidir. Yine yüksek viskoziteli yağlar kullanmak başarıya ulaşmış sonuçlar verecektir.
Toz Etkeni
Tozun olduğu ortamlarda tozu bünyesine çeken sistemlerde ise daha düşük viskoziteli ancak metale bağlılığı yüksek, tozu bünyesinden itme özelliği olan yağlar kullanılmasında yarar vardır.
Sıcaklık Etkeni
Sıcaklık zincir yağının seçiminde oldukça mühim etkendir. Burada ki en mühim unsur zincir yağının cinsi olmakla birlikte bırakılan kül miktarı ise tamamen baz yapısı ile doğru orantılıdır.